HVH-Lezing over het Schutterswezen in de Bombardon door drs. Luc Wolters op 12 mei in OLS-dorp Heythuysen

Op uitnodiging van Heemkundevereniging Heitse verzorgt drs. Luc Wolters een lezing over het schutterswezen in CP De Bombardon in Heythuysen. Niet alleen voor de leden van de plaatselijke heemkundevereniging, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in het schutterswezen en natuurlijk in het OLS.

 

De lezing draagt een historisch karakter, waarbij vragen aan bod komen als: hoe zijn schutterijen en broederschappen ontstaan? Hoe is het schutterswezen historisch gegroeid? Hoe en waar heeft het zich verspreid? Hoe verliep deze ontwikkeling in de steden en op het platteland? Wat waren in vroeger eeuwen de taken en bezigheden van de schutterijen?

 

Specifiek voor Heythuysen wordt ingegaan op eerdere OLS-feesten die gewonnen en/of georganiseerd werden. Het uiterst omstreden feest van 1948 werd formeel niet door Heythuysen gewonnen, maar het vond in 1949 wel in Heitse plaats. Hoe zat dat dan? U hoort het op 12 mei! De lezing wordt rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal, historisch en actueel.

 

Drs. Luc Wolters is een kenner van de schutterswereld bij uitstek! Hij is afgestudeerd op het onderwerp van de Limburgse schutterij, is eindredacteur van het Limburgs Schutterstijdschrift, conservator van het Limburgs Schutterij Museum, voorzitter van de R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond en bestuurslid van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie. Hij doet nog steeds historisch onderzoek naar het schutterswezen en werkt aan een proefschrift.

 

Uitgave Schutterij St. Nicolaas en het OLS
Tijdens deze avond wordt ook een 80 pagina’s tellende extra uitgave van het verenigingstijdschrift De Bössel gepresenteerd; een boeiend tijdschrift en zondermeer een collectors item voor alle inwoners van Heythuysen, alle schutters en voor iedereen die de Limburgse cultuur en het schutterswezen een warm hart toedraagt. Waar en wanneer deze Bössel te koop wordt aangeboden zal spoedig bekend worden gemaakt.

 

De presentatie over het schutterswezen start om 19.30 uur. De toegang is gratis voor HVH-leden en overige belangstellenden betalen een kleine bijdrage (3 €). Voor meer informatie neem een kijkje op de website van Heemkundevereniging Heitse.